Hur gammal kommer jag att bli?
Lönar det sig att ändra livsstil?
I
Lev längre visar författarna att många av de »sanningar« som brukar anges som starka faktorer (kostvanor, viktnedgång, motion, upplevd livsharmoni etc) har en mycket svag koppling till den förväntade livslängden. Däremot finns det helt andra faktorer som verkligen tycks påverka hur länge vi lever!
1921 inleddes en livsstilsstudie på 1.500 amerikanska skolbarn i tioårsåldern. Gruppen följdes genom hela livet. I början av detta sekel, 80 år efter det att studien hade inletts, avled den siste deltagaren.
Lev längre utgår från denna »världens längsta studie«. Författarna har spårat dödsorsakerna för studiens samtliga deltagare och de ställer nu ett antal nya frågor: Varför lever vissa längre än andra? Vilka livsstilsfaktorer är avgörande för ett långt respektive kort liv?
Boken ger många överraskande svar och avlivar en massa myter. De faktorer som verkligen påverkade livslängden hade inte att göra med individernas livsstil, utan snarare med deras personlighet! Förenande faktorer var följande:
De som var ihärdiga, uthålliga och konsekventa
De som tog ansvar
De som var plikttrogna
Författarna
Howard S Friedman är professor i psykologi vid University of California.
Leslie R Martin är professor i psykologi vid La Sierra University, Riverside, Kalifornien.
Lev längre är deras första bok på svenska.