NÄR EN KVINNA mister livet i Trollhättan sommaren 2013 riktas misstankarna mot Andréas Johansson. Han har varit en betydande svensk nazistledare, följts av SÄPO, pekats ut som ett hot mot demokratin. Under polisutredningen nekar han till brott samtidigt som avgörande teknisk bevisning saknas. Domen blir 16 års fängelse för mord.
ANDRÉAS FÖRS TILL kriminalvårdens riksmottagning i Kumla för personutredning. Därefter skickas han vidare till högsäkerhetsfängelset Salberga. Anstaltens miljö präglas av antisociala strukturer vilket snart tvingar Andréas att ifrågasätta sig själv. Vem är han? Vad har han genom åren ställt till med? Kan det fifinnas en väg tillbaka?
DET HÄR ÄR berättelsen om en oförutsägbar rannsakan. Om viljan att förstå det förflflutna, tvivla på sin existensrätt, men också om farorna med att söka kunskapens ljus på en mörk plats. Den skoningslösa fängelsevärlden utgör såväl fond som farled längs Andréas skakiga bildningsresa – hans väg för att kunna ta ansvar och göra revolt.
Andréas Johansson följer upp debuten Rädsla och raseri genom att skildra de första åren i fängelse. Läsningen blir omtumlande då vi får följa med in i anstaltens vardag och på djupet ta del av Andréas kunskapssökande. Perspektiven skiftar oväntat samtidigt som dialogen med läsaren djupnar.
Andréas Johansson (f 1976) debuterade som förfat-tare 2021 med den självbiografiska Rädsla och raseri. I den berättar han om sin uppväxt, engagemanget inom högerextremismen och vägen fram till det sista allvarliga brottet. Berättelsen varvas med utdrag från psykoterapeutiska sessioner genomförda inom kriminalvården, något som ger läsaren ett ofiltrerat förstahandsperspektiv.När Andréas friges från sitt fängelsestraff 2024 vill han arbeta för att motverka våldsbejakande extremism och våld i nära relation.
Sedan författardebuten har Andréas medverkat i Karlavagnen (Sveriges Radio), Fängelsepodden, samt i en dokumentär om honom själv, producerad av Expressen-TV.
Andréas Johansson (f 1976) debuterade som förfat- tare 2021 med den självbiografiska Rädsla och raseri. I den berättar han om sin uppväxt, engagemanget inom högerextremismen och vägen fram till det sista allvarliga brottet. Berättelsen varvas med utdrag från psykoterapeutiska sessioner genomförda inom krimi- nalvården, något som ger läsaren ett ofiltrerat första- handsperspektiv.
När Andréas friges från sitt fängelsestraff 2024 vill han arbeta för att motverka våldsbejakande extremism och våld i nära relation.
Sedan författardebuten har Andréas medverkat i Karlavagnen (Sveriges Radio), Fängelsepodden, samt i en dokumentär om honom själv producerad av Expressen-TV.