Människor som tror på enhet - idén att allt i världen är ihopkopplat och beroende av varandra - tycks ha större livstillfredsställelse än de som inte gör det, oavsett om de tillhör en religion eller inte, enligt ny forskning publicerad av American Psychological Association.
Känslan av att vara ett med en gudomlig princip, livet, världen, andra människor eller till och med en viss aktivitet har länge diskuterats såväl i olika religioner som vetenskapliga kretsar. Resultaten från den här nya forskningen avslöjar en avsevärd positiv effekt av enhetstro på livstillfredsställelse.
I de två tyska undersökningarna med nära 75 000 människor från olika religiösa och icke-religiösa bakgrunder, fick deltagarna svara på en serie uttalanden som utformats för att mäta deras tro på enhet, exempelvis, "Jag tror att allt i världen är baserad på en gemensam princip " eller "Allt i världen är beroende av varannat och påverkas av vartannat". De ombads också att svara på frågor om andra begrepp som är förknippade med enhet, såsom social samhörighet, koppling till naturen och empati samt livstillfredsställelse.
Kontentan var att människor med högre "enhetsresultat" rapporterade avsevärt högre livstillfredsställelse. En av slutsatserna i studien var att tron på enhet är mer än en situationsspecifik känsla eller humör, utan istället verkar representera en allmän inställning till livet.
Även om att vara nöjd med livet som helhet borde vara givande i sig, tyder den här forskningen också på att människor med högre livstillfredsställelse upplever ytterligare fördelar såsom ökade akademiska prestationer hos yngre människor och bättre hälsa i ålderdomen.
Många människor idag utövar yoga, meditation, actionsport och andra aktiviteter som syftar till att uppnå ett tillstånd av enhet eller flöde. Att stärka den mer allmänna tron på alltings enhet har potential att förbättra människors liv och kan till och med vara mer effektivt än traditionella religiösa övertygelser och praxis för att förbättra livstillfredsställelsen, menar studiens ledare.
Källa: www.sciencedaily.com