Avslappningsmusik och naturljud har många av oss redan använt för att somna in under perioder av sömnlöshet. Visst kan de fungera, men kanske förlorar de sin effektivitet om de används för ofta, och blir istället irriterande bakgrundsljud.
En ny lösning som har blivit allt mer populär på senare tid är audioberättelser avsedda speciellt för vuxna med sömnsvårigheter. Godnattsagor har visat sig distrahera hjärnan från dagens stress och bekymmer. På mindre än 15 minuter kan vi "slockna" - utan en aning om hur historien slutar.
Medan föräldrar har använt den här metoden i århundraden för att få sina barn att somna, har efterfrågan och utbudet av sovappar, ljudböcker och lugnande podcasts visat att den här gamla traditionen fungerar även för vuxna.
Lugnande röster berättar en adjektivfylld historia, det kan vara en berättelse där det inte händer särskilt mycket, som en utförligt beskriven sommarpicknick med tupplur på filten efter att ha tittat på hur molnen ändrar form eller en saga som handlar om barn som leker på ett hotellrum, björnar som fångar drakar och andra fantastiska varelser, variationerna är många men alltid sömngivande.
En författare till sömnberättelser berättar att nyckeln till dessa historier är att lyssnaren inte når slutet, att man i stor utsträckning fokuserar på "beskrivande prosa" som är fängslande nog för att få lyssnarens uppmärksamhet.
En annan viktig faktor är naturligtvis rösten som ofta har en nästan entonigt sömngivande mjuk ton, ett exempel är skådespelaren och komikern Stephen Frys populära röst.
Men finns det då någon vetenskap om det här?
" Godnattsagor är en distraktion för hjärnan", säger Dr Dale Rae, seniorforskare och chef för sömnvetenskap vid universitet i Kapstaden. Genom att använda berättelser som inte lockar lyssnaren att vilja höra slutet, kan hjärnan att koppla bort från dagen som varit.
För barn är sagor en signal för deras hjärnor att det är slut på dagen, förutom att de ger tid för familjen att ha värdefull tid tillsammans. Det hjälper också till att utveckla barns språk och kognitiva färdigheter, öka minnet och inspirera kreativitet genom att involvera deras fantasi.
Men för vuxna handlar sagornas funktion mer om att stänga av hjärnan. När vi kämpar med sömn beror det mest på att vi tar med oss all stress och oro från dagen och spelar upp det förflutna eller framtiden i våra huvuden. Och om vi lägger till den pandemi vi är mitt i, finns förstås ännu mer material till oro…
När vi inte kan sova på grund av oförmåga att stänga av, kan godnattsagor vid sängåendet vara ett perfekt verktyg för att bekämpa sömnlöshet.
Källa: health24.com